Cikkek

Közzétette: Balázs, 2023 március 21

Legutolsó Végítélet cikkünkben bemutattunk öt játékot, amiket talán joggal nevezhetünk a Lovecrafti játékok fő (hazai?) képviselőinek. Azonban most békésen tovább rettegünk, mert szerencsére ötnél nem ér véget a lista, még rengeteg említésre méltó név van, amik érdemesek rá, hogy foglalkozzunk velük. Aki szeretne ebben az univerzumban elmélyülni, az ebben a cikkben szereplő neveket is érdekesnek fogja találni, és remélhetőleg bővül is a témában érdeklődők listája.

Kíváncsi vagy a teljes cikkre? A lenti linken megtalálod:
Közzétette: Balázs, 2023 március 7

A horror témájú társasjátékok műfajában talán a legszélesebb körben feldolgozottak a 20. század elején alkotott H.P. Lovecraft író munkássága nyomán született játékok. Talán már mindenki hallott a Cthulhu mítoszról (kimondani már annál kevesebben tudják), a csápos óriási istenségről, aki igyekszik romba dönteni a világot. Több helyen és formában feldolgozták már a történetét, sok játék és társasjáték a saját arculatára formálta: gondoljunk csak az aranyos plüss Cthulhu-ra vagy a Munchkin Cthulhura.

Kíváncsi vagy a teljes cikkre? A lenti linken megtalálod:
Közzétette: Gábor, 2023 február 27

A tematikus társasjáték készítés egyik fő kérdése, hogy hogyan lássa el a játékost költhető erőforrásokkal!? Az egyik legjobb és leggyakoribb válasz erre az, hogy szimuláljuk: munkásaink vannak és az ő tevékenységük nyomán szerez az irányítójuk előnyöket. A munkáselhelyezést szokás a társasjátékos mechanizmusok királynőjének is nevezni. Nem véletlenül - nagyon sok játék használja - számos formában jelenik meg és a legtöbbször hangsúlyosabb a többi mechanizmusnál.  A workerplacement általános bemutatására vállalkozni szakmailag nem lenne felelős döntés, mert könyvnyi terjedelemben lehetne felsorolni a példákat, hogy hány féle megjelenésben használták eddig a társasjátékszerzők.

Közzétette: Gábor, 2023 február 21
Címkék

Egy bennfentes információ a szerkesztőségünk életéből: rendszeresen szóba jön köztünk a játékok időtállósága. Mely darabok öregszenek jól, és melyek kevésbé? Az évtizedekig friss, élvezetes játékélményt nyújtani tudó társas titkát még nem találtuk meg, de vannak olyan darabok, amelyekről egyetértésben gondoljuk azt, hogy kiállták az idő próbáját. Balázs Race for the Galaxy bemutatója után, ma elővesszük a társasjátékok Chokitoját.

Kíváncsi vagy a teljes cikkre? A lenti linken megtalálod:
Közzétette: Balázs, 2023 február 14
Címkék
Ahogy változik a világ és változunk mi magunk is, úgy igyekszünk folyamatosan alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez úgy a játékokon belül, ahogy a való életben is. Egy időben a járványok szakítottak el minket azoktól, akikkel régen sok kellemes órát töltöttünk az asztal fölé görnyedve, de ahogy idősödünk, megtapasztaljuk azt is, hogy egyre kevesebb időnk lesz vagy egyre nagyobb távolságok választanak el azoktól, akikkel legszívesebben akár hetente többször is szívesen játszanánk együtt...
Kíváncsi vagy a teljes cikkre? A lenti linken megtalálod:
Közzétette: Gábor, 2023 február 7

Az Oureák Gaia a Földanya gyermekei, a hegyek istenei a görög mitológiában. Az ő nevükből származik a hegyekre utaló Oros kifejezés. Ennyire átgondolt címválasztással még soha nem találkoztunk társasjáték esetében. Egyetlen szóval elmond mindent a játékról: a hegyek ősi isteneinek szerepébe bújva kell majd a játékosoknak formálni a világ képét! Egyre hatalmasabb hegyek születnek isteni akaratunkból és a hegyek tetejére különféle megszentelt helyeket építhetünk.

Kíváncsi vagy a teljes cikkre? A lenti linken megtalálod:
Közzétette: Gábor, 2023 február 2

A sötét középkornak vége! Itáliában kibontakozik a Cinquecento, azaz az 1500-as évek érett reneszánsza, amikor a kultúra minden szempontból eléri, sőt meghaladja az antikvitás színvonalát. A fekete halál visszaszorult, nincsenek többé értelmetlen kereszteshadjártok. Végre eljött az ideje, hogy zavartalanul gyilkoljuk egymást csak a hatalomért!

Kíváncsi vagy a teljes cikkre? A lenti linken megtalálod:
Közzétette: Balázs, 2023 január 31

Mindig megemelem a kalapom, ha egy játékba sikerül a készítőknek sok lehetőséget belepréselniük. Megjelenhet ez kiegészítők, modulok, játékmódok, egyedi forgatókönyvek formájában (utóbbi leginkább ameriknél jellemző). Ezeknek a játékoknak a jellegzetessége (nálam legalábbis), hogy évek múltán is gyakran előkerülnek és nem gondolkozom azon, hogy el kéne-e adni őket.

Kíváncsi vagy a teljes cikkre? A lenti linken megtalálod:
Közzétette: Gábor, 2023 január 27

A granadai Al-Sabika hegyén a Nasrid-dinasztia létrehozta a történelem egyik leglenyűgözőbb építményét, a Vörös Erőd néven is ismert Alhambrát.

Kíváncsi vagy a teljes cikkre? A lenti linken megtalálod: