Múlt héten a The White Castle-t mutattuk be. Most asztalunkra került még egy esseni újdonság a DEVIR kiadótól. A 3 Ring Cricus is a Small Box Euros sorozat része. Kipróbáltuk és elmondjuk a tapasztalatainkat!

A szerzők: Remo Conzadori és Fabio Lopiano. Mindketten rutinosak a szakmában, hosszú reputációs listával rendelkeznek a BGG-n. Lopiano neve - az idehaza is népszerű - Autobahn dobozáról lehet ismerős. A grafikai tervezést Edu Valls végezte, aki a Bitoku arculatát is megálmodta. A játék története a XIX. század Amerikájában játszódik. A vadnyugat korszakában, ezúttal nem a cowboyok, hanem szekereken utazó mutatványos társulatok lesznek a középpontban. A játék megjelenése jól illik a témához, mer egyedi lenni, de felismerhető rajta a korszak.

3rc

A cirkusz a városba érkezett! A sátor alatt zsonglőrök, bohócok, bűvészek, erőművészek és vadállatok kötik le a közönség figyelmét. Minden egyes előadás után a kis csapatod egyre nagyobb hírnévre tesz szert, és egy nap talán felkelti P.T. Barnum, minden idők legnagyobb cirkuszmoguljának érdeklődését.

A 3 Ring Circusban a játékosok egy cirkuszigazgatót alakíthatnak, aki a XIX. század végén az Egyesült Államokban turnézik társulatával. Célunk, hogy artistákat alkalmazzunk és bemutatkozzunk produkciónkkal minden felé, a kisvárosoktól a legnagyobbakig. A játék végén a legnagyobb hírnevet szerző társulat győz és szerződteti őket a Barnum cirkusz. A játékban kisvárosok, nagyvárosok és egy-egy állam fővárosa szerepel. Mindhárom különböző méretű településen lehet előadást tartani és más-más előnyöket szerezhetünk. Van, ahol bevételekre teszünk szert, hogy újabb művészeket tudjunk szerződtetni, más helyeken pedig győzelmi pontokat szerezhetünk vagy teljesíthetjük a játék elején felcsapott célkártyák valamelyikét.

A játékban mindössze két akció közül választhatunk, vagy pénzt költünk, hogy szerződtessünk egy artistát, vagy mozgunk a karavánunkkal és bemutatót rendezünk egy városban. Ebből a két akcióból egy világ épül fel. Nem kevés a két féle akció, mert miután választottunk még újabb döntéseket kell meghoznunk, hogy a cselekvésünk részleteit pontosan, hogyan játsszuk le.

A játék előre nem meghatározott számú fordulóból áll. Amikor egy játékos bemutatót tart feltesz a térképre egy cirkuszi sátrat és lép egyet a Barnum cirkuszt szimbolizáló kocsival. Ha a Barnum társulat megtesz egy teljes kört az Egyesült Államok térképén; vége a játéknak. Útközben pedig az államok fővárosaiban pontozást indít el, többség alapján. Aki a legtöbb sátrat helyezte le az adott területen, hírnévpontokat kap.

3rc

A játéktér a központi játéktáblából és a játékosok egyedi tablóiból áll. A játéktábla az Egyesült Államok térképét mutatja a leírtak szerint, az egyedi táblánkon pedig a kezdő képességeinket figyelhetjük. Hány lépést mozoghatunk? Mennyi pénzt költhetünk a körünkben? És nyomon követhetjük cirkuszunk vonzerejét. A táblánkon már kezdéskor fel vannak tüntetve bizonyos képességek, de ezeket lefedhetjük kártyakijátszásokkal, hogy később erősítsük vagy gyengítsük őket.

2023-ban nem túl pozitív tendencia, hogy MINDENBŐL megpróbálnak a szerzők társasjátékot faragni. (Még olyan esszenciálisan ügyességi, technikai sportból is, mint az autóversenyzés.) Sok esetben a téma nem kötődik a mechanizmushoz. Itt azonban kellemes meglepetésünkre sikerült egy nem túl köznapi témát kiváló mechanizmusokkal átélhetővé tenni. Természetesen, ha alaposabban megnézzük, akkor kiderül, hogy ez egy vállalatirányítós euró, amit lehetséges lenne más tematikával is asztalra tenni, de nagyon jól áll neki a szerzők által választott világ.

3rc3

A 3 Ring Circus-ban alig észrevehető a játékosinterakció. Közvetlenül nem lehetünk hatással egymás körére, a játéktér azonban dinamikosan változik. Cserélődnek az elérhető artisták, szabad helyek fogynak el a térképen és verseny folyik a fővárosi célok teljesítéséért. Ezért minden körünkben frissen kell terveznünk. A szerencse szerepe nem elhanyagolható a játékban. Közel azonos képességű játékosok közt eldöntheti Fortuna a győzelmet, de a legjobb esélye a legalaposabb analitikusnak lesz. A magunk részéről könnyen meg tudjuk bocsájtani a jelentékenyebb szerencsefaktort a jól megválasztott játékidő miatt. Körülbelül egy óra, ezért, ha egy partiban nem sikerül jókat húzni, hamar kezdhetünk egy következőt. Az újrajátszhatóságra nem lehet panaszunk, nagyon sok változóval dolgozik, ezért valószínűleg képtelenség nyerő stratégiát előre kitalálni. 1-4 játékos részére készült, de a legjobb 4 fővel. Kevesebb játékos részvételével államokat kell eltakarni a központi játéktáblán, hogy kisebb legyen a mozgástér.

3rc4

A BGG-n eddig 560-an értékelték, a szubjektív játékélmény most 7,6 pontos átlagot mutat. Ezt az átlagot érdemes egy kis fenntartással kezelni. A BGG közösségére inkább a gémerek semmint a casual játékosok túlsúlya jellemző. Beleolvastunk a legalacsonyabb pontszámokhoz kapcsolódó kommentekbe. Leginkább a szerencse túl nagy szerepét említették azok, akiknek rossz élményük volt a 3 Ring Circus-szel. Kimondhatjuk inkább családi, mint gémer darab. A szabályokat könnyű elsajátítani, már az első parti során lehet a győzelemért játszani, nem szükséges tanulójáték. A komplexitás 2,68 ponton áll, de mindössze 38 szavazó mondta el eddig, hogy mennyire értékeli bonyolultnak a játékot. A komplexitásra vonatkózó pontszám, a mi megítélésünk szerint is kb. helytálló. Az ára kb. 12.000,- forint, ez a mostani környezetben méltányosnak tekinthető. Az értékét növeli még a doboz tartalma: a komponensek minősége és a dizájn kiváló. Örülnénk, ha érkeznének hozzá kiegészítők.

Értékelési szempontként figyelembe szoktuk venni, hogy mennyire ösztönöz a játék a győzelemre!? Mivel a pontok jelentős részét azonnal le kell lépni, így menet közben is van egyfajta képünk arról, hogy ki, hogy áll. Ezért inkább jókora adrenalinfröccsöt adhat az, hogy felpörgessük a játékot és sikerüljön lezárni a partit, amíg az élen vagyunk. Izgalmas!

Tekintsük át a mechanizmusait! Pontról pontra mozgás: ez alapvetően egy a Föld-höz és a Fesztávhoz hasonló tablóépítős (engine building) játék lenne, DE térképet rendeltek hozzá és beleépítették a mozgást. Nagyszerű ötletnek tartjuk. Nagyon jól illeszkedik a témához és a többi mechanikához. Korábban már tettünk róla említést, hogy megítélésünk szerint az átélhetőséget is fokozza egy-egy játékban, ha van hozzá egy pálya, amin mozoghatunk. Területbefolyásolás, -többség: a fentebb leírtak szerint valósul meg. Megkérdezhetnénk, hogyan illik ez a cirkuszos tematikához!? Nagyszerűen magyarázza a játék! A leginkább tematikus húzás ezen a téren: ha új bemutatót tartunk olyan területen, ahol még a többiek sem voltak, akkor több pénzre tehetünk szert. Ez szimbolizálja, hogy a környékbeliek is eljönnek, mert még nagy újdonság egy cirkuszi produkció errefelé. Tablóépítés: a játékostáblánk elérhetővé tesz bizonyos bevételt és mozgást. Ezt kijátszott lapokkal lefedve tudjuk módosítani, jellemzően például a mozgásunk egyre lassul. Ez is egy szép tematikus megoldás, egy nagyobb karaván lassabban szedelőzködik össze és lassabban halad az úton. Játék végi bónuszok: a tablónkra kijátszott artistakártyák nem csak játék közben szükségesek a szettünkbe, hanem több esetben játék végi objektívákat is adnak. Hand management: a tíz lapos kézlimit nem korlátozott minket semmiben, de azt azért meg kell fontolni, hogy melyik kártyánkat használjuk el fizetőeszközként és melyiket tartsuk meg másra. A kártyakijátszás sorrendjénél arra ösztönöz minket a játék, hogy a tablónkra először kisebb értékű lapokat tegyünk fel, mert a későbbiekért csak az előzőből számított különbséget kell kifizetni, de a nyilvános célkártyák is a lapok értékeire reflektálnak, ezek pedig sokszor felülírják az előbbi logikát. Verseny: aki előbb teljesít egy nyilvános célt, több pontot szerezhet.

BGG értékelésünk 10 pont. Végre itt egy olyan könnyed családi nehézségű játék, amihez gémerként is szívesen leül az ember. A 15 lapban maximalizált tablóépítés a Fesztávot juttatta eszünkbe. Itt a motorépítés meg van toldva még a pontról pontra mozgás izgalmával. A 3 Ring Circus nem lesz a Fesztáv trónkövetelője, mert egy kevésbé népszerű témát tesz az asztalunkra, de játékként nagyon jól megállja a helyét. Itt a döntéseinknek van igazi tétje. Nem rég nagy divat volt a Fesztávot a Föld című játékkal összevetni. Most azt mondjuk, hogy sokkal szívesebben ajánljuk a 3 Ring Circust a Fesztáv után/helyett, mert a kevésbé PC pontozási rendszer sokkal nagyobb izgalmakat rejt magában.

Hívjuk a kedves olvasókat, gyertek, beszélgessünk a játékról! Próbáltátok? Mást gondoltok? Írjátok meg nekünk! Köszönjük, ha véleményetekkel ötleteket adtok a szerkesztőségünknek! Jövő héten pedig maradunk a cowboyok koránál, azonban délebbre utazunk. 

A Dice & Decks nevében köszönjük Péternek, hogy megmutatta nekünk a 3 Ring Circus-t. Ezzel alapanyagot biztosított a cikk megírásához!