Figyelem! Erősen szubjektív tartalom következik! Ma 5 olyan játékról ejtünk szót, amelyek jellemzően megfordulnak a kezdő társasjátékosok polcain, de csak ritkán tudnak tartósan megmaradni egy gémer gyűjteményében. Ezek a játékok eleinte, kellemes élményt adnak, de később valamiért megkopik a fényük a gémerek szemében. Megpróbálkozunk a lehetetlennel: igyekszünk helyettük komplexebb játékokat ajánlani. Lássuk a listát!

1.: Stone AgeEndless Winter: A Stone Age egy nagyon szolidan tematizált munkáselhelyezős játék, amiben a kőkori törzsünket kell sikerre vezetni. A téma hatalmas lehetőség, olyasmi, ami segít kilépni a hétköznapokból. Sokan hallgattunk a szüleinktől meséket gyerekként arról, hogy hogyan éltek az őseink. Egy ilyen téma kiválóan alkalmas rá, hogy segítsen kilépni a hétköznapokból és flow élményt teremtsen azzal, hogy belehelyezkedünk egy elképzelt szerepbe. De nem elég a gyermeki lelkünket játékra invitálni, kell valami, ami leköti a felnőtt agyunkat is. Ez az Endless Winter, a Stone Age után itt az ősemberes téma jóval átélhetőbben jelenik meg. A szerzők nem spóroltak semmin, a komponensek minősége és mennyisége, a szabályrendszer összetettsége és a játékidő is nagyszabású darabra utal. A Stone Age talán legvitatottabb tulajdonsága, hogy minden erőforrásgyűjtést kockadobással szimulál. Vagyis a törzsünk tagjainak vagy szerencséje van vagy nem. Ez igazán életszagú, de a játékasztalon mérsékelten szórakoztató. Ezzel szemben az Endless Winter jóval kisebb, szinte nullára redukálható szerencsefaktorral dolgozik. A munkáselhelyezés mellett a Végtelen télben még legalább öt mechanizmus jelenik meg nagy hangsúllyal. Korábban írtunk részletes játéktesztet a Végtelen Tél-ről. Hibaként a játékmodulok sokaságát említettük. Ezt a véleményünket most is fenntartjuk: elsőre játszva olyan érzést kelt mintha már kiegészítőkkel együtt kaptunk volna egy játékot, nem minden simul bele a játékfolyamba áramvonalasan. Ennek ellenére jó szívvel ajánljuk a Stone Age után, ha az ősemberes témát szeretné valaki tovább élvezni.

stew

2.: Schotten TottenGyűrűháború Kártyajáték: a Schotten Totten Reiner Knizia két személyes klasszikusa, amelyben két skót klán csap össze egymással egy akkorka földdarabért, amin egy tyúkól épphogy elfér. A játékot az nyeri, aki kártyák kijátszásával elfoglal a kilenc határkőből ötöt, vagy három egymás mellett elhelyezkedőt. Kiváló darab, de mint sok más Knizia játék ez is gyengén jeleníti meg a témát. A Gyűrűháború épp ellenkezőleg, kártyajátékhoz képest roppant erős ebben. Táblás, térképes, figurás csatajátékok után azt hittük, hogy egy csak lapokkal dolgozó darab. Nem, vagy alig lesz képes visszaadni az összeütközés hangulatát. Szerencsére tévedtünk, és pozitívan csalódhattunk. A két játék alapvető hasonlósága, hogy egy kártyákkal lejátszható csatát tesznek asztalra. Azonban akad egy elementáris különbség is: a játékosszám. A Schotten Totten nem csal, vállaltan csak két játékos részére kínál lehetőséget. A Gyűrűháború dobozára azonban különféle számokat nyomtattak, az pedig egy szigorúan négy fős játék, nincs igazán értelme más játékosszámmal belekezdeni. Négyen viszont egy világot nyit ki, csatatereken és utakon egyszerre szállhatnak szembe a szabad népek és a homály erői. A Schotten Totten egy tipikusan „nyaralós” társasjáték, mert könnyen szállítható és nincs nagy asztaligénye. Szerencsére a Gyűrűháborúról is elmondható ugyanez. Sajnos a dobozméretet az árához kellett igazítani, de nagyon kényelmesen át lehet pakolni a Spicy Travellin dobozába. Összességében a Gyűrűháború kártyajáték nem csak azoknak ajánlható akik a Schotten Tottenről szeretnének továbblépni, hanem azoknak is akik a nagyszabású csatajátékok mellé/közé keresnek valamit.

stgyh

3.: AvalonA Dolog: Merész állítás, hogy egyik a másik helyébe léphet, mert elképzelhető, hogy a nagyon különböző témák másokat hívnak játékra. Vannak viszont olyan közös jegyek, amik miatt mégis érdemes a két játék közt párhuzamot vonni. Mindkettőt lehet egy filmes élményhez társítani, és a titkos szerepek okozta izgalom, dedukció adja a játék fő hajtóerejét. A The Resistance: Avalon-ban a játékosok vagy Artúr hű követői, - akik a jóért és a becsületért harcolnak, - vagy Mordred gonosz céljai mellett törnek lándzsát. A jók három küldetés sikeres teljesítésével nyerhetik meg a játékot. A gonoszok akkor győzedelmeskednek, ha három küldetés kudarcba fullad. A gonoszok akkor is sikerrel járnak, ha a játék végén meggyilkolják Merlint, vagy ha egy küldetést a csapat nem tud elvállalni. Szabálytechnikailag elég ügyetlen megoldás, hogy minden parti elején egy felolvasott szöveg utasításai szerint kell a szemünket kinyitnunk és becsuknunk, hogy a gonoszok meg tudják ismerni egymást. A játék legnagyobb hibája, hogy hamar megunható. Elenben A Dolog! Itt a film teljes történetét élhetjük át és írhatjuk újra, legalább 3 óra időtartamban.  A Dolog nagy erénye még, hogy ebben a hosszú és gémereket is foglalkoztató zsánerben ritka magas játékosszámot kezel. Akár 8 fővel is neki lehet kezdeni. Nem ajánljuk, hogy kezdők rögtön az Avalonról A Dologra ugorjanak. Azonban, ha van egy tapasztaltabb játékos, aki segít a szabályokmegismerésében, akkor a korábbi Avalon játékosoknak kiváló, egész estés társasjáték-élményt nyújthat Giuseppe Cicero és Andrea Crespi 2022-es játéka.

avd

4.: CarcassonneCarpe Diem: a Carcassonne-t önmagában sem tekintjük egy leváltandó gateway játéknak, mert a számos kiegészítőjével van lehetőség szinte bármilyen nehézségűre és hangulatúra behangolni. De a lapkahúzás szerencsefaktora a kiegészítők mellett is megmarad. Ezt nem mindenki szereti. A játékosszámról is érdemes szót ejteni. Az alapdobozzal öt, az első kiegészítővel hat játékos kezdheti a partit, de magas játékosszámnál annyit változik a pálya képe egy kör alatt, hogy nagyon nehézzé válik a tervezés. A Carpe Diem ezek közül sokat kiküszöböl: a lapkákat egy rondella segítségével draftoljuk, a játékosok pedig nem közös, hanem egyedi képet építenek a lapkákból. A tervezés így könnyebb, sokkal nagyobb teret enged a gémereknek. A szabályokat könnyű gyorsan megtanulni, a tervezést dícséri, hogy van egy nagyon jól használható összefoglaló lap a dobozban minden játékos részére. A Stefan Feld játékait számba vevő cikkünkben már említettük a Carpe Diem-et, ahogy ott is megjegyeztük: témát alig tartalmaz. A játék sztorija szerint római patríciusok vagyunk, akik a legnagyobb dicsőségre törekedve igyekeznek egy saját várost felépíteni. Ebből alig-alig tapasztalható valami. A játékot a döntések teszik szerethetővé, nagyon sok helyről jöhet győzelmi pont és minden partiban más egyensúlyt kell megtalálni annak érdekében, hogy a legtöbbet szerezzük. Azoknak ajánljuk a Carpe Diem-et a Carcassonne helyett, akik nem az erősebb tematika, hanem a jobb kiszámíthatóság irányába szeretnének egy lépést tenni.

ccd

5.: Ticket to RideAge of Steam: utoljára hagytuk a leginkább kettős megítélésű párosítást. A Ticket to Ride a Carcassonne-hoz hasonlóan önmagában is továbbfejleszthető egy gémer, vagy legalábbis „gémerebb” élményt nyújtó játékká a kiegészítői segítségével. De rajta kívül még megszámlálhatatlanul sok vonatos hálózatépítős játék van a piacon. Miért épp az Age of Steam? Nagyon jól működik a téma. Rengeteg kiegészítője van, ezért ha valakit magával ragad a világ, akkor a kiadó gondoskodik róla, hogy egyhamar ne unjuk meg. Hat fő is játszhatja. Az összetett játékok általában négy résztvevőt engednek asztalhoz ülni, ritka, hogy egy komplex tervezést igénylő darabot nagyobb játékosszámra is optimalizálnak a tervezők. A gateway darabok ellenben sok esetben nyújtanak lehetőséget 5-6 vagy több résztvevőnek. A Gőz kora megoldás lehet egy társaságnak, akik együtt döntenek úgy, hogy szintet lépnek. A hálózatépítés mellett további izgalmas dolgokat csinálhatunk játék közben: lesz itt részvénykibocsátás, áruszállítás és licit is a későbbi kezdeményezési sorrend eldöntésére. Ha nem játszottunk még más komplex darabbal, akkor igen elkötelezettnek kell lenni, hogy a TTR-ről egyből tovább tudjunk lépni a Gőz korára.  Ha van már tapasztalatunk és elkap a vonatos nosztalgia, akkor jó szívvel ajánljuk.

ttraos

Mi maradt ki a cikkből? Tetszett a párokba rendezés gondolata? Ha ötleted, véleményed van, írd meg nekünk a facebook bejegyzés alatt kommentben! Mik azok a játékok, amelyeknek egyszerűen nincs gémer megfelelőjük, pedig megérdemelnék? Melyek azok a gémer játékok, amelyeknek nincs egyszerű hasonmásuk?