Stefan Feld legsikeresebb játéka és a BGG TOP 100 17. helyezettje a The Castles of Burgundy. Szinte mindenki ismeri. Kiváló játék, DE meglehetősen nagy rés tapasztalható a téma és a mechanizmusok közt. Senki sem fogja magát a francia késő-középkorban érezni, aki ezzel játszik. Vannak viszont kiváló, változatos döntési lehetőségek és magas pontszámok. Szükséges néhány parti gyakorlás, de ha belejövünk nem ritka a 200-250 pontos eredmény. Jutalmazó a pontszámítási rendszere, és ha a győzelem a célunk, többféle út áll nyitva előttünk.

tcb

Eddig két kiadása került a boltok polcaira. 2011-ben egy ronda és 2019-ben egy másként ronda dizájnnal adták ki. Tíz éve egy német fejlesztésű absztrakt játék felé egyáltalán nem volt elvárás, hogy a megjelenésével is hódítson. 2019-ben pedig megpróbálták leporolni, de nem mertek kilépni az addig megszokott keretek közül. Tavaly viszont hír érkezett arról, hogy Feld összefog a Nemesis és a Lords of Hellas kiadójával az Awaken Realms-szel és készítenek egy nagy dobozos látványos komponensekkel érkező verziót. A Gamefound-on indítottak az ötlethez közösségi finanszírozási kampányt. A számait szinte le sem lehet írni. 3 perc 39 másodperc alatt gyűlt össze a projekt elindításához minimálisan szükséges pénz és végül 59-szeresen haladta meg az eredetileg tervezett összeget. A late pledge-ekkel együtt összesen 2 milliárd 200 millió forintnak megfelelő pénz áramlott a kiadóhoz csaknem 30 ezer támogatótól. Nemrég pedig elindult a késztermék kiszállítása. Leteszteltük! Elmondjuk mit tapasztaltunk!

tcb2

A játék a középkori Franciaország Burgundia régiójában játszódik. Minden játékos egy arisztokrata szerepébe bújik, aki egy hercegséget irányít. Játék közben céljuk, települések és hatalmas várak építése, a folyó menti kereskedelem felvirágoztatása, ezüstbányák kiaknázása és az utazók tudásának felhasználása. – Ezzel a szöveggel hív játékra az eredeti kiadás, de el ne higgyük! A különféle elnevezések ötletesen adnak referenciát, a játékos számára, arról, hogy melyik lapka mit csinál, de semmiféle hangulat nem tapasztalható. Ha valaki tematikusan franciás, a kosztümös filmeket megidéző játékélményt szeretne: a Rococo lesz az ő játéka, nem a Burgundy.

A játék lényege, hogy a játékosok településlapkákat vesznek a játéktábláról, és azokat a saját hercegségükbe helyezik, amelyet az egyéni játékostábla képvisel. Minden lapkának van egy funkciója, amely akkor kapcsolódik be, amikor a lapka a fejedelemségbe kerül. A saját fejedelemségünkön belül is különféle lehelyezési szabályoknak kell majd megfelelnünk.

tcb3

A játék öt fordulóból (A-E) és fordulónként öt körből áll. A játék alapvető célja, hogy az egyedi játékostáblánkon lévő üres területekre hatszöglapkákat darftoljunk és ezeknek a különféle tulajdonságai alapján pontokhoz jussunk. A körönként megújuló erőforrásunkat ebben a játékban két kocka kidobott értékei fogják képviselni. Összesen tehát öt forduló, öt kör és két kocka, az annyi, mint 50 kidobott kockaértéket kell majd felhasználnunk. Ez kellően magas szám ahhoz, hogy ne jelentsen túl nagy szerencsefaktort, ennyi dobásnál már a „jó” és „rossz” értékek kb. egyenletesen oszlanak el. Van egy semleges kocka is, ami az egyik játékmodult, az áruk piacra kerülését hivatott vezérelni. A semleges kockát mindig a kezdőjátékos kezeli.  A játékos a körében a négy lehetséges akciótípus közül bármelyik kettőt végrehajthatja. A játék előre meghatározott számú körből áll és vérbeli euróról lévén szó, pontszámítással ér véget.

tcb4

Miben új az új kiadás? A játékmenet és az alapszabályok semmit sem változtak, bekerült viszont egy új kiegészítő és többféle kezdőtérképpel vághatunk neki a játéknak. A játékmenetet érintő változások nem lesznek észrevehetőek. Az alapvető különbség a kivitelezésben van. MINDEN játékelemet lecseréltek valamilyen nagyon látványos és sok esetben nagyobb komponensre. A hexek is nagyobbak lettek, a kézbe kerülő alkatrészek esetében pedig kivétel nélkül valamilyen drágább látványosabb dologgal helyettesítették a korábbiakat. (Inzert, fémpénz, akril tokenek, play mat, nagy műanyagok stb.) Értelmes újítás például, hogy a fordulók közti felpakoláshoz minden lapkatípus kapott húzózsákot. A dizájnt az Avaken Realms feketeövesei Jakub Dzikowski és Patryk Jędraszek álmodták meg. Akárcsak a Nemezisnél vagy a Lords of Ragnarök-nél: nem spóroltak semmin.

tcb5

Röviden ismertetjük a The Castles of Burgundy-t, azoknak az olvasóinknak, akiknél esetleg ezidáig elrepült a radar alatt. A többiek nyugodtan ugorjanak három bekezdést! Ez egy esszenciálisan Feld játék. Erős a játékosinterakció, annak ellenére, hogy csak a drafton keresztül kerülünk kapcsolatba a többiekkel. Az elhúzható lapkák kínálata körről-körre változik, minden alkalommal frissen kell terveznünk. Annyira szűk a közös mozgástér, hogy soha nem lesz lehetőség több lépést előre tervezni. Ez keletkezteti a játék egyik legnagyobb hibáját is: AP veszélyes. Mivel akkor kell frissen megtervezni a lépésünket, amikor látjuk, hogy milyen kínálatot hagyott nekünk az előttünk soron lévő játékos. A szerencse szerepe nem elhanyagolható, de összességében nem lehet szerencsésen nyerni vagy balszerencsésen veszíteni a játékban. A magas randomfaktort arra használja a szerző, hogy méginkább rávegye a játékosait a taktikus tervezésre. A játékidő kb. fél óra résztvevőnként, egy ilyen szinten elvont darabhoz nem is szükséges több, jól van behangolva. Ideálisan működik bármelyik játékosszámmal (1-4), az újrajátszhatóság pedig végtelen.

tcb6

A BGG-n egészen elképesztő számokat produkál. Alig több mint egy éve rendelkezik adatlappal, de máris 3600 értékelést kapott: a szubjektív játékélmény most 9,2 pontos átlagot mutat. Nagyon nagy a hype körülötte, de ez mégis lenyűgöző érték. Az 1 pontos értékelők zöme inkább az országos disztribútorokat pontozta és nem a játékélményt. Ez egy gémer kapujáték. Azaz tökéletes egy olyan családi játékos részére, aki komplexebb darabokkal is szeretné megméretni magát. A szabályokat könnyű elsajátítani, már az első parti során lehet a győzelemért játszani, nem szükséges tanulójáték. A komplexitás 2,89 ponton áll. (A régi kiadásé pedig 2,99.) A játék mélysége nem a szabályok mennyiségében áll, hanem a lehetőségek sokszínűségében.  A komplexitásra vonatkozó pontszám, a mi megítélésünk szerint is kb. helytálló. Az ára kb. 60.000,- forint. Ez egy gyűjtői kiadás, annak megfelelően beárazva. Ebben az esetben nagyon nehéz a reviewer dolga, ár/érték arányról nyilatkozni. Mindenki más büdzsével gazdálkodik. A Delta már bejelentette a magyar megjelenést, hasonló árcédulára számítunk, de még nem tudjuk pontosan, hogy a sok-sok elérhető eyecandy közül végül mi kerül a retaill verzió dobozába!?

tcb7

Értékelési szempontként figyelembe szoktuk venni, hogy mennyire ösztönöz a játék a győzelemre!? Mivel a pontok jelentős részét azonnal le kell lépni, így menet közben is van egyfajta képünk arról, hogy ki, hogy áll. Ezért izgalmas lehet, hogy meg tudjuk-e szerezni/tartani az első helyet. Azonban a játék végén elért több mint 200 pont és a szépen lefedett játékostábla akkor is jó érzést kelt, ha nem sikerül első helyre kerülni.

Fussunk át a mechanizmusokon! Dobókockamenedzsment: D6 cikkünkben már ajánlottuk, kiválóan képviseli a zsánert. Játék végi bónuszok: nagyon jó választás volt betenni mechanizmusként, hogy a céllapkákat is draftolhatjuk. Érdekes hangulatot ad a játéknak: ha az elején megszerzünk egy pontozólapkát, arra végig figyelni kell, de dönthetünk úgy is, hogy csak az utolsó fordulóban próbálunk valamilyen céllapkát elcsípni, aminek már egyébként is teljesítettük a feltételeit. Nyílt draft: ez a játék legfőbb mechanizmusa. Lapkalehelyezés: hatszög gridbe tesszük a lapkáikat, a lehelyezési szabályokat színek és számok is fogják szűkíteni. Minden lapkát csak a színének megfelelő szektorba helyezhetünk el, pl. állatokat csak legelőre és csak olyan kockával, ami az adott helyhez passzol. Turn Order: Stat-Based: természetesen lesz egy fajta lapka, amit azért gyűjtünk, hogy a kezdeményezési sávon (is) előrébb jussunk. A körsorrend szerepe korántsem elhanyagolható a játékban. Nem fogunk tudni végig elől maradni, ezért ezt is okosan kell terveznünk. Mikor érjük be a többiek által hagyott szűkösebb választékkal és mikor akarunk az élre állni!? Csapatjáték: van kettő a kettő ellen változat. A csapatjátékok kedvelőinek csemege! Változó felpakolás: több féle egyedi játékostábla van elhelyezve a dobozban, mindegyik más stratégiával lesz élvezetesen játszható.

BGG értékelésünk 9 pont. Ez egy közel tökéletes játékélményt nyújtó játék, ha képesek lennénk az ártól és a korábbi kiadásoktól függetlenül tekintetbe venni, akkor maximális pontszámra értékelnénk. Egy pont levonás, mert nem ad revelatív erejű játékélményt az előzmények ismeretében. (Engedjenek meg a kedves olvasók egy személyes hangvételű kitérőt! A cikk szerzője egyetlen játékon keresztül szeretett bele a modern társasjátékok világába. Több mint 200 partit játszottunk vele, nagyon nagy kedvenc lett. A Burgundy is alkalmas rá, hogy hasonló módon megszerettesse valakivel a társasjátékozást és örök kedvenccé váljon. Nekik megéri megvásárolni 60.000, - forintért a luxusválozatot, ha valakit nem fűz épp ehhez az egy játékhoz mélyebb érzelmi kötelék, akkor alaposabban fontolja meg a drága verzió beszerzését. Főként mert mostanában sokan továbbadják a régit és esetenként egészen méltányos árakkal is lehet találkozni.) Három játék helyét foglalja el a polcon és három játék árát is kérik érte a boltban. Így a verdiktünk az, hogy a vásárlása azoknak lehet indokolt, akiknek legalább ennyivel jelentősebb ez a darab a többinél. Meg tudjuk érteni azokat, akik igennel válaszolnak a kérdésre és azokat is, akik nemmel. Ha a kedves olvasónk hezitál, akkor javasoljuk, játsszon néhány kört a régi kiadások valamelyikével! Próbáljuk megérteni, mi volt a 6 millió €-t érő ötlet ebben a kiadásban. Egyre erősödik a kiadóknál az a tendencia, hogy régi klasszikusok újrakiadásával is lehet szép értékesítési számokat elérni. A másik oldalon pedig épp a csúcson van az a jelenség, ami film vagy viedójátékszerű élményt akar nyújtani, komoly alkatrészkészlet felvonultatásával a társasjátékos asztalon. Valaki feltette a kérdést, hogy ezt a két divatot lehet-e egyesíteni!? Jackpot!

Hívjuk a kedves olvasókat, gyertek, beszélgessünk a játékról! Próbáltátok? Mást gondoltok? Írjátok meg nekünk! Köszönjük, ha véleményetekkel ötleteket adtok a szerkesztőségünknek! Jövő héten pedig egy újabb esseni újdonságtesztjével jövünk. 

A Dice & Decks nevében köszönjük Dórinak, hogy megmutatta nekünk a The Castles of Burgundy: Special Edition-t. Ezzel alapanyagot biztosított a cikk megírásához!