Végítélet cikksorozatunk előző részében bemutattunk néhány ismert és itthon talán kevésbé ismert Lovecrafti játékokat. Lássuk, mit tartogat ez a cikk!

Abban talán egyetért mindenki, hogy ezeket a játékokat részben vagy egészben a téma viszi el a hátán. A hátborzongató események és teremtmények nélkül nem lenne ugyanaz a játékélmény, és amikor egy ilyen játékot megveszünk, Lovecraft munkássága előtt tesszük tiszteletünket. Vannak olyan játékok, melyek erősebben tematizáltak, gondoljunk csak a Rettegés Arkhamban kártyajátékra, és vannak olyanok, amik gyengébben, mint a Cthulhu Wars, ennek ellenére azért is ülünk le velük játszani, mert egyszerre hátborzongató és gyomorforgató lények társaságára vágyunk. Következzen most néhány olyan cím, amik a mi polcunkról lemaradtak ugyan, de mindenképpen meg kell említsük őket.

 

Cultistorm

A Cultistormban Massachusettsi Nyomozóiroda és a Miskatonic egyetem nyomozóiként a már megszokotthoz hasonlóan kapukat kell bezárnunk és lepecsételnünk, hogy megállítsuk az ősi vén ébredését. A játékot egy magyar kiadó, a Purple Meeple Games alkotta meg 2019-ben, és KS kampányból cseperedett. Azon felül, hogy egy pörgős játékról beszélünk, ami erős kooperációt igényel a játékosok részéről, folyamatosan kommunikálnunk kell és egymást támogatnunk, ha szeretnénk megszakítani a kultisták szeánszát. A dizájnja nagyon eredeti az FFG-s ábrázolásokon edződött játékosok számára is. Külön meg kell említsük, hogy a Cultistorm több extrát is tartogat úgy, mint a Narratív kiegészítőt a történet kedvelő játékosoknak vagy épp a kampány módot (a teljesség igénye nélkül), ami a véramerisek számára is megadja azt a színezetet és játékélményt, amit elvárnak egy ilyen témájú játéktól.

Cultistorm

 

Végső óra

Nem is lenne igazi a listánk, ha nem kerülne fel rá egy Fantasy Flight Games játék, így jöjjön a Végső óra. Nyomozóink nem tudták megállítani a kultistákat, akik így beteljesítették sötét rituáléjukat. Világunk elkezdett darabjaira hullani, ahogy a mérhetetlen vén ébredezik. Egy elkeseredett utolsó próbálkozásunk van még, hogy megmentsük az emberiséget a végső pusztulástól és enyészettől. Egy könnyed, pörgős, 60 perc alatti játékidőt ígérő játékról beszélünk, a megszokott FFG játékokhoz képest kezelhető mennyiségű komponenssel és 2.30-as komplexitással, amivel az Ősi jellel egy szintre tehetjük, de nagyjából itt véget is ér az összehasonlíthatóság, ugyanis az FFG egy teljesen másik polcra szánja a játékot. A Végső óra egy egyszeri beruházást igénylő, gyors, míg az Ősi jel egy sok kiegészítőt felvonultató (ugyancsak gyors) játék az elkötelezettebb Lovecraft kedvelőknek.

Végső óra

 

Lovecraft Letter

A Lovecraft Letter a Love Letter mechanikájára építkezik a Lovecrafti világ stílusában. Egy könnyed, 15 perces kártyajáték, amiben egymást kell kigolyóznunk a játékból több körön keresztül. A játék pikantériája az egyszerűségén és a témáján felül, hogy nem szükséges megőriznünk az ép elménket, hisz miért is ne nyerhetnénk meg a játékot a mérhetetlen vég oldalán? 1.41-es komplexitásával nem sok listánkra kerülne fel, de ebben a kategóriában említésre méltó alkotás, de ne rohanjatok a boltokba miatta, ugyanis sajnos sehol sem kapható!

Lovecraft Letter

 

Patkányok a falban

Személyes kedvencünk és kakukktojásunk a Patkányok a falban szerepjátékrendszer. Nem csak azért kakukktojás, mert a fent említettekkel ellentétben nem társas-, hanem szerepjátékról beszélünk, hanem azért is, mert a Patkányok a falban ugyan Lovecrafti alapokra építkezik, de mégsem tekinthető szervesen Lovecrafti szerepjátéknak. 68 oldalas illusztrált szabálykönyvével nem igényel nagy befektetést, egy erősen leegyszerűsített szabályrendszerrel teszi elérhetővé az elfoglaltabb, szerepjátékokat kedvelők számára is a nyomozás élményét. Erősen ajánlott azoknak, akik szeretik a szerepjátékokat, de kevés időt tudnak rá fordítani.

Minden előnyével együtt a rendszernek sajnos könnyen hátrányává is tud válni az egyszerűsége, ugyanis sokkal nehezebb hangsúlyossá tenni karakterek egyediségét és a szerepük között lévő különbségeket.

Ettől függetlenül ajánljuk mindenkinek, aki keresi az alacsonyabb belépési küszöbű játékokat a témában.

Patkányok a falban

 

Köszönjük, hogy velünk tartottatok ezen az utazáson R’lyeh sötét bugyraiba, reméljük, tudtunk újat és érdekeset mutatni. Ha szeretitek ezt a világot, meleg szívvel (hideg vérrel) ajánljuk, hogy próbáljatok ki minél több játékot a témában és töltsetek minél több kellemes, rettegéssel telt órát!

És ne feledjétek, "Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn", ahogy a régi közmondás is tartja!