Roll and Write

A sok mechanizmus között gyakran könnyű elveszni. Gábor cikkein keresztül megismerkedhettetek rengeteggel közülük, de a mai napon jöjjön egy könnyedebb téma, méghozzá a Roll and Write, ami valójában két mechanizmus ötvözete, ahogy arra a szemfülesebbek már rájöhettek, a kockadobásé és a jegyzetelésé. Azt gondolhatnátok, hogy akkor mindent megtudtunk és itt véget is ért a cikk, de szerencsére még van mit beszélni a témáról, mindenki nyugodjon meg, öveket becsatolni! 

Mechanizmusok - D6

A legfontosabb egy betű, egy szám kombináció a társasjátékosok életében (mások hexaédernek hívják). Mechanizmusok sorozatunk mai részében a dobókocka menedzsmentet tekintjük át öt játék segítségével. A BGG definíciója szerint a dobókocka menedzsment, tulajdonképpen munkáselhelyezés, ahol a munkásokat dobókockák jelenítik meg és a kidobott érték a munkás erejére/képességeire reflektál. Ezt a definíciót vettük alapul a cikk anyagának összeállításánál, de megengedtük magunknak, hogy kiterjesztve értelmezzük a definíciót. Így lesz lehetőségünk olyan játékokat megmutatni, amik első ránézésre talán nem is hasonlítanak egymásra.

Öt területfoglalós játék különböző játékosszámokhoz

Megszerezzük a kontrollt egy terület felett, hogy később az adott térség előnyeit a saját javunkra fordíthassuk. Ez a végletekig leegyszerűsített definíció írja le az „area majority/infuence” játékok magját. Mechanizmus sorozatunk folytatódik. Ma öt játékot válogattunk különböző játékosszámokhoz, ahol a hódításé a főszerep. Szokásunkhoz híven igyekeztünk, hogy ne a legkézenfekvőbb címeket vegyük fel a listára.

5+1 pakliépítős játék, amit érdemes kipróbálni

 A pakliépítés az a mechanizmus, amikor a játékosok azonos, vagy hasonlóan gyenge alap kártyakészlettel kezdik a partit, de menet közben lehetőségük lesz előnyösebb tulajdonságú új kártyákat szerezni, esetleg a haszontalanokat kizárni. A modern társasjátékozásba a Dominion vezette be ezt a fogalmat. Azóta is nagy sikerű játék, de az ismertsége okán túlzottan egyértelmű lenne egy ilyen listán szerepeltetni, ezért eltekintünk tőle.

Öt rejtett kincs a munkáslehelyezős játékok világából

  A tematikus társasjáték készítés egyik fő kérdése, hogy hogyan lássa el a játékost költhető erőforrásokkal!? Az egyik legjobb és leggyakoribb válasz erre az, hogy szimuláljuk: munkásaink vannak és az ő tevékenységük nyomán szerez az irányítójuk előnyöket. A munkáselhelyezést szokás a társasjátékos mechanizmusok királynőjének is nevezni.