Old but Gold 6 - El Grande

Rovatunk mai kiszemeltje az 1995-ben megjelent El Grande. A játék Spanyolország XV. századi történelmét veszi alapul. 12 királyság, egy megye, egy fejedelemség és a Baszk tartományok osztozkodnak a mai Spanyolország területén. Az ország öt etnikai csoportból áll: spanyolok, baszkok, galíciaiak, katalánok, és a maurenek. Az arisztokrácia, főképp a Grande-k, a kor főnemesei, irányították az eseményeket. Minden régió növelni akarta a hatalmát és befolyását.

Old but gold 4. - Shogun

Rovatunk mai kiszemeltje a 2006-ban megjelent Shogun, amelyben a japán tartományurak bőrébe bújhatunk a hadakozó fejedelemségek korában. Korábban egy ötös listában már foglalkoztunk vele, ma a részletekkel is megismerkedünk. A szengoku dzsidai az egyik legérdekesebb időszak a történelemben, de ez a téma önmagában nem lenne elég hozzá, hogy frissen tartson egy 17 éves játékot.

A gőz kora

Úgy gondolom, mindenkinek van valami, amit jobban értékel, ha megvan a társasjátékokban, mint más dolgokat. Van, akinek ez egy tematika, másnak egy mechanika. Részemről szeretem, ha egy játék úgy tud egyedi lenni, hogy mellette tanít is valamit az üzleti világból. Sok ilyen játék létezik szerencsére kezdve az engine building mechanikát tartalmazóktól a nagyon egyedi játékokig úgy, mint például az egyik kedvencem, a Food Chain Magnate. Az egyik ilyen játék, amivel nem rég ismerkedtem meg az A gőz kora.

Nagyfeszültség - old but gold 2

  Egy bennfentes információ a szerkesztőségünk életéből: rendszeresen szóba jön köztünk a játékok időtállósága. Mely darabok öregszenek jól, és melyek kevésbé? Az évtizedekig friss, élvezetes játékélményt nyújtani tudó társas titkát még nem találtuk meg, de vannak olyan darabok, amelyekről egyetértésben gondoljuk azt, hogy kiállták az idő próbáját. Balázs Race for the Galaxy bemutatója után, ma elővesszük a társasjátékok Chokitoját.

Race for the Galaxy - Old but gold

Mindig megemelem a kalapom, ha egy játékba sikerül a készítőknek sok lehetőséget belepréselniük. Megjelenhet ez kiegészítők, modulok, játékmódok, egyedi forgatókönyvek formájában (utóbbi leginkább ameriknél jellemző). Ezeknek a játékoknak a jellegzetessége (nálam legalábbis), hogy évek múltán is gyakran előkerülnek és nem gondolkozom azon, hogy el kéne-e adni őket.